Cronologie Masonică
Construcția Templului Regelui Solomon s-a finalizat.
În lumea antică au existat multe organizații cărora li s-a acordat titlul de Mistere Antice, printre care Misterele Mitraice, Misterele Eleusine (în Grecia) și Druizii (în Marea Britanie). Aceste asociații aveau ceremonii secrete pe care unii masoni au încercat să le conecteze de masonerie. Există puține dovezi pentru a susține argumentele lor.
Numa Pompilius (al doilea rege al Romei) organizează muncitorii romani în diverse Collegia (colegii/bresele). El atașează câte o breaslă la fiecare legiune a armatei, astfel încât armele și artele romane să mergă mână în mână în toate colțurile Imperiului.
Muncitorii în piatră, sau masonii, sunt cei mai numeroși datorită folosirii lor în lucrările de apărare și astfel devin cei mai puternici. Fiecare Collegia are cel puțin trei membri. Ei folosesc instrumentele lor ca simboluri și au grijă de văduvele și orfanii membrilor.
Împăratul Dioclețian execută cu pietre pe masonii Claudius, Castorius, Sempornians, Nicostrat și Simplicius (un ucenic) pentru că au refuzat să sculpteze o statuie a zeului păgân Aescuplapius. Câțiva ani mai târziu îi execută cu pietre și pe masonii operativi Severus, Severianus, Carpophorus și Victorius pentru că au refuzat să aducă un omagiu aceluiași zeu păgân. Aceștia patru devin „Cei Patru Martiri Încoronați” - Sfinții patroni ai masoneriei operative.
În vremea lui Hristos, există în Palestina trei secte religioase - esenienii, fariseii și saducheii. Esenienii sunt cei mai stricți, cu un cod moral ridicat, o ceremonie secretă si o mare similaritate a ritualurilor cu cele ale Masoneriei de astăzi. Uneori se susține că Hristos a fost membru al esenienilor în anii săi formatori până la bărbăție când a început predicarea generală. Nu a vorbit niciodată împotriva esenienilor, ci a făcut-o împotriva fariseilor și saducheilor.
La căderea Imperiului Roman, multe Collegia (bresle) migrează spre insula Como și păstrează arta zidarilor în piatră. Ulterior, aceștia apar ca și constructori Comocine pentru a construi numeroasele catedrale din Evul Mediu, începând cu 500 d.HR. până în 1390 d.Hr. Acest subiect este încă foarte dezbătut.
James Anderson publică cea de-a doua ediție a „Constituțiilor Francmasonilor” (The Constitutions of the Free-Masons). Prichard publică o nouă ediție a „Masoneriei Disecate” (Masonry Dissected).
Papa Clement al XII-lea emite bula papală în Eminenti pe 28 Aprilie. Acesta este primul edict oficial al Bisericii Romano-Catolice împotriva Ordinului.
În Martie, Torrubia oferă Inchiziției o listă de 97 de Mari Loji, care a determinat arestarea și pedepsirea membrilor. Papa Benedict al XIV-lea emite bula papală Providas pe 18 Mai, împotriva Ordinului. La 2 Iulie, regele Ferdinand al VI-lea suprimă ordinul în Spania.
Marea Lojă Antică a Angliei (The Ancients/The Antients/Anticii) (AGL of E) este formată la 17 Iulie. Aceasta a fost numită formal „schismă”, loja fiind desprinsă din Marea Lojă a Angliei (GL of E). Este formată dintr-un grup de masoni care s-au opus modificărilor propuse în Landmark-urile Masonice. Marea Lojă a Angliei devine cunoscută sub numele de „Modernii”.
Numărul din 23 Februarie al Christian Science Monitor are un articol favorabil exhaustiv despre francmasonerie.
Înaltul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia solicită ministrului de Interne să retragă recunoașterea guvernului francmasoneriei. Biserica Nazarenului afirmă că este opusă francmasoneriei. Numărul din 8 Octombrie al revistei „Life” este dedicat aproape în totalitate Francmasoneriei.